Saltaire by LANSERRING  

June 26th, 2020

LANSERRING is proud to present a new collection, Saltaire: our concept for luxury in a new age. Inspired by its own canvas, it finds its home in this repurposed industrial space, dating back to the 1800s. Our design celebrates the innate character of the historical architecture and in doing so, seeks to redefine the meaning of luxury for a sustainably-minded contemporary family.

Saltaire takes its name from a Yorkshire worker community – now a world heritage site – originally founded by a philanthropic industrialist during the revolution. For this collection, our design team focused on principles of community and harmonious living, and our new collection is the culmination of those musings.

Saltaire feels airy and informal, pulling in natural light and a sense of the outdoors through a sheltered winter garden for which we removed the skylights, drawing in fresh cool air. In the original brick buttresses of the old factory, we discovered the perfect punctuation points for our installations. The pieces feel harmonious but distinct – coherent but individual.

The effect is one of an art gallery, where artistically crafted but functional pieces elevate the art of cooking. A favourite feature among our team is the sink and preparation block. The entire run is machined from two monolithic blocks of mossy Calacatta marble. At the back, there is a trough to be populated with soaps, condiments, planters or succulents. From the spacious preparation space, your sightline extends into the winter garden and through the windows again into the dining and living area.

Saltaire reworks the open-plan concept, preserving the community atmosphere while creating distinct spaces and emphasizing individual installations.

The LANSERRING Design Team Sketch Challenge  

June 9th, 2020

Recently on our Instagram page, we challenged the LANSERRING design team members to sketch an innovative design detail for a new kitchen. We left the brief for the challenge deliberately broad to allow their imaginations and individual styles to flourish, providing an insight into our harmonised creative process.

At LANSERRING, our designers work to a set of house Design Principles but have the freedom to create anew for every client. We are not a system brand; we don’t work with building block pieces to construct patchwork products. Each LANSERRING kitchen is a complete custom build, with original and deeply personal creations for each client.⁠

In this social media challenge, you can see our Design Principles at work. They infuse a sense of harmony across our portfolio. We design with signature materials from trusted suppliers and execute with specialised master craftsmanship. The end results embody the LANSERRING spirit, but feel completely new and personal.⁠

The LANSERRING Toolbox  

June 9th, 2020

In rich American walnut, gleaming brass and luxurious fabric, we introduce our new feature product: the LANSERRING Toolbox. ⁠

Showcasing the excellence of LANSERRING craftsmanship in every detail, it strikes the considered balance between functionality and style. Invisible screws secure the hinges of a cantilever system that glides open to reveal thoughtfully designed dividers. Brass engraved labels designate compartments for the cutlery required for a three-course menu, as well as bespoke salt and pepper grinders. In the lower compartment, the LANSERRING Authenticity Card and USB guide is proudly positioned.⁠

Our reinterpretation of the traditional toolbox is designed with a LANSERRING kitchen in mind. Opening wide so that all compartments are visible, the toolbox can be stored neatly within a kitchen drawer. There, its contents remain neatly accessible until it is clicked back into its folded shape and transported to the outdoors or dining table when necessary.⁠⠀

An exquisite accessory to your kitchen, the toolbox perfectly embodies our philosophy. It is a paradigm of functional design rendered in elegant materials and executed with unparalleled craftsmanship. During the design process for the toolbox, we focused on your experience of your kitchen, looking out for ways in which we could enhance your everyday. We created a product that both soothes a pain point – laying the table – and elevates the ordinary with style and grace.

Hampstead House  

June 9th, 2020

Creating a space that feels calm and yet inspiring requires balance. The equilibrium of textures, tones and materials are critical to the success of our work.

The simple palette we developed for our Hampstead House project explores that notion of balance, using the formal structure of straight grain oak and brushed aged brass to contrast against the lively marble and playful handle details. Although the timber is stained in rich bitter chocolate tones, the associated greens in the Calacatta Arabescata marble and the aged brass help to bring the warmth of the tones into play.⁠

In the brief, our client asked us to explore rhythm through the language of geometry. ⁠It was only the unparalleled skill of our master craftsmen that allowed our studio team to leverage light, shadow, space, angle and motion in their playful use of material and form. The fine and consistent joint lines featured across the timber panelling yield a feeling of calm order and clarity.⁠ Juxtaposed with this geometric precision, we also drew inspiration from the soft raw veining of the marble. A timeless material, it adds an elegance and sophistication to this well-balanced ensemble.

Elle Decoration Coverage  

June 2nd, 2020

In their June 2020 issue, Elle Decoration published a feature on LANSERRING’s kitchen design for the Old Kings College property. The project showcases our craftsmanship at its finest, including a masterful workstation island and a magnificent glass-fronted pantry, both pictured. Elle describes the kitchen as “a space that’s now perfectly designed for entertaining, with luxurious touches of marble and brass”.

Designed in collaboration with Studio Vero, Elle focuses on our elegant and soulful palette. We selected a deep brushed indigo veneer on the cabinets to harmonise with the craggy textures of the raw materials used. The floor and worktops come from the same block of golden Calacatta marble, echoing aged brass accents throughout the space. A sculptural theme plays across the features of this space, lending it a rhythm and aesthetic balance with its functional context and synchronising it with the eclectic wider home.⁠ 

We are delighted to feature as part of the story of this beautiful property.